Travel

Am cunoscut Basarabia

Reading Time: 2 minutes

O decizie spontană ne-a făcut pe mine şi ale mele prietene să ne aventurăm într-o excursie în Basarabia. Am mai mers în trecut acolo, mai precis la Chişinău. Desigur, ştiam de Cricova şi că Bucuria sunt cele mai bune bomboane. Mă întrebam, totuşi, ce aş mai putea descoperi.
Frumoasa inițiativă a celor de la ATRAG Iaşi mi-a răspuns la întrebare. Ei organizează anual excursia ,,Cunoaşte Basarabia” tocmai cu scopul de a ne arăta atracțiile turistice din Republica Moldova, la un preț foarte accesibil.
Vorba multă-i sărăcia omului! Dacă vrei să vezi nişte locuri noi, fără să cheltui mulți bani sau să te deplasezi prea departe, atunci încearcă următoarele atracții din Basarabia:

1. Orașul subteran Cricova


Acest uriaş oraş vinicol subteran numără peste 120 de km de străzi şi poate fi considerat un paradis al pasionaților de vinuri. Universul vinurilor de la Cricova are propriile reguli de circulație, treceri de pietoni și chiar semafoare. Tot aici, poți vedea colecțiile de vinuri ale unor oameni politici și nu numai. Cricova face parte, pentru mine, din registrul atracțiilor turistice pe care le-aș revizita cu mai mare dragul, pentru că te introduce într-o altă lume – a poveștilor cu iz de vin.
2.  Orheiul Vechi

Orheiul Vechi este o rezervație cultural-naturală care constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Plimbă-te pe ulițele prezervate ale vechiului sat și  admiră mănăstirile rupestre din Orheiul Vechi!
3. Mănăstirea Țipova


Mănăstirea Țipova este o mănăstire rupestră de călugări, situată pe malul drept al râului Nistru. Biserica datează din secolele XVI-XVII. Mănăstirea este de rit ortodox și este amplasată pe un mal abrupt la o înălțime de 100 de metri față de nivelul apei râului Nistru.
4. Cetatea Soroca

IMG_2389.JPG

Această cetate moldovenească din secolul al XV-lea a fost clădită din lemn de Ștefan cel Mare. Este situată în fața vadului peste Nistru. Cetatea Soroca a fost reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. De asemenea, între anii 2013 și 2015 a fost restaurată și așteaptă să fie vizitată!
Desigur, ne-am plimbat și prin Chișinău. Iată câteva fotografii:

Într-un final, consider că Basarabia este o destinație ale cărei frumuseți merită descoperite, măcar pentru un weekend, în amalgamul de capitale europene și atracții turistice deja bine-cunoscute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *