Inspiration, Travel

Balcic: No app for that

Reading Time: 2 minutes

De ceva vreme, m-am tot gândit la Balcic, locul unde am trăit o zi ruptă parcă din Paradis. O decizie mai degrabă spontană și prea mult timp liber în clasica vacanță pe litoralul românesc, ne-au condus pe mine și mama în august, 2014, la Castelul Reginei Maria de la Balcic. 
Când îmi amintesc țările, orașele pe care le-am văzut, îmi place că fiecare în parte îmi dă un vibe anume. Cumva, toate s-au impregnat în memoria mea printr-o trăire sau un sentiment. De fapt, asta ador cel mai mult la călătoriile pe care le fac. Rezonăm?

Cuvântul care caracterizează mini-excursia de o zi la Balcic este ,,recunoștință“. Îmi este imposibil să uit cât de multă recunoștință simțeam în acea dimineață, în autobuzul către destinație. Efectiv, radiam de recunoștință și îmi venea să plâng de fericire. Zici că mergeam în insulele Bahamas sau ceva! Ideea era că deja fusesem în multe călătorii în acea vară și mă simțeam foarte norocoasă că ajungeam într-un alt loc nou, fără ca măcar să îmi propun.

Hai însă să îți povestesc mai multe despre Balcic!

Balcic: No app for that - De la job la scrob
La Balcic te așteaptă Castelul din Balcic, sau reședința de vară preferată a Reginei Maria. Acesta este înconjurat de celebra grădină botanică, unică în Europa centrală și de est din prisma colecției de cactuși pe care o deține.
Balcic: No app for that - De la job la scrob

Fun fact: Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea Balcic a fost supranumită Orașul Alb. De altfel, întreaga zonă mai este numită și Coasta de Argint, din aceleași motive.

Complexul cuprinde Castelul, un parc botanic, mai multe vile rezidențiale, o pivniță, o mănăstire, un izvor de apă, băile Balcic și diverse alte clădiri.

Numit și „Cuibul Singuratic”, Castelul este foarte aproape de Marea Neagră și reprezenta un loc de reculegere pentru Regina Maria. Aceasta s-a regăsit atât de mult aici încât și-a dorit ca după moartea ei, inima să-i fie păstrată în incinta capelei.

Personal, m-a impresionat Aleea secolelor, locul unde Regina Maria a ordonat să fie așezate 19 pietre de moară, fiecare reprezentând câte un secol trecut până în acel moment. Dorința ei arzătoare a fost ca atunci când se scurge un nou secol, piatra care este la capătul aleii să fie așezată lângă restul.

În final, este clar că o zi la Balcic este o zi desprinsă din basme, în care descoperi grădinile și poveștile de viață ale Reginei Maria! Află că biletul costă doar 12 leva, adică aproximativ 28 lei. 

Revenind la recunoștință, subiectul cu care am început. Uneori, mă întreb unde sunt sentimentele autentice în amalgamul de aplicații care există în App store și când s-a transformat ,,love yourself” în ,,love your self(ie)“. Atunci îmi amintesc de excursia la Balcic, cum îmi venea să plâng de fericire într-un autobuz și știu că nu există nicio aplicație pentru asta 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *