SuperBlog

Battle: start-up versus franciză

Reading Time: 2 minutes

Battle: start-up versus franciză - De la job la scrob by Alexandra Arva

Încă o zi la birou. Prietena mea, Cenușăreasa, se săturase pur și simplu să muncească la agenția imobiliară a mamei și surorilor ei vitrege. Când se plângea, i se spunea mereu că în alte părți e mai rău și că ar trebui să aprecieze condițiile de aici. Dar ea se afla de atâta vreme în zona de confort… era plătită cu minimul pe economie și nici măcar nu era fericită.

O cale mai puțin bătătorită

Ne-am întâlnit la o cafea și i-am propus să o ia pe o cale mai puțin bătătorită, calea investițiilor. Convinsă a fost când am întrebat-o de ce să lucreze pe brânci pentru altcineva pe bani puțini, când poate la fel de bine să investească bani și să câștige foarte bine din asta.

Din păcate, în împărăție există atâtea frici legate de această cale. Este mult mai ușor și confortabil să stai la căldurică la job-ul tău sigur de la 9 la 17, cu pauze de cafea, teambuilding-uri și Secret Santa de Sărbători. Hai să riscăm puțin și să încercăm lucruri noi care ne sperie!

Battle: start-up versus franciză

Pasionată de bijuterii, Cenușăresei i-a venit o idee de afacere: deschiderea unui start-up business cu accesorii. Am felicitat-o pentru curajoasa inițiativă, iar apoi am argumentat optarea pentru o franciză, nu pentru un start-up așa cum s-a gândit ea inițial.

În primul rând, ne punem întrebarea: ,,Ce este un start-up și ce este o franciză?”. Start-up-ul reprezintă începerea unei afaceri de la zero, în timp ce franciza este investiția într-o afacere deja stabilită de la compania-mamă.

I-am explicat Cenușăresei că printre plusurile investiției într-o franciză în România se numără: o bază de clienți deja existentă, awareness pe piață față de brand, sprijin din partea companiei-mamă, mai puține riscuri comparativ cu un start-up și multe altele.

Pe lângă argumentele enumerate mai sus, Cenușăreasa a realizat că deși taxa pentru achiziționarea unei francize era mai costisitoare, reprezenta o investiție mai bună și mai sigură pe viitor.

Franciza pentru tine

Tare entuziasmată era Cenușăreasa când se gândea acum la viitorul ei! Tot ce mai trebuia să facem era să alegem un domeniu de activitate pentru franciză. Desigur că alegerea perfectă a fost franciza Meli Melo, deoarece Cenușăreasa deja visa la un start-up cu bijuterii, astfel că se potrivea ca o mănușă. Plus că ea credea în aceleași valori ale brand-ului, “Pasiune. Perseverență. Onestitate și Respect”.

Mai trebuie să spun că la momentul prezent, Cenușăreasa nu mai lucrează la agenția imobiliară a mamei și surorilor ei, ci este o tânără investitoare de succes?

Aștept părerea ta legată de battle-ul dintre start-up și franciză. Pentru Cenușăreasa, franciza a câștigat. Pentru tine?

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *