Inspiration, Travel

Ground 0 with Carmen Canceu

Reading Time: 3 minutes

Ground 0 with Carmen Canceu - De la job la scrob by Alexandra Arva

Călătoriile mi-au plăcut dintotdeauna şi au fost mereu o parte integrantă a vieţii mele. Încă de mică, eram super încântată în verile în care ne urcam cu toată familia în maşină şi porneam în drumul spre mare, iar la întoarcere dădeam un ocol prin munţi, Transfăgărăşan şi Căciulata. Vacanţe la cort, în care am experimentat viaţa în camping şi în care îmi ascultam tatăl povestindu-mi una, alta despre cat de frumoasă este lumea şi despre cum o să mergem nu-ştiu-unde şi o să facem nu-ştiu-ce. Ca să fie fără dubii de unde am moştenit pasiunea de a fi pe ducă mereu.

Eram la fel de veselă şi în weekend-urile când doar mergeam să-mi văd bunicii la 40 de km de oraş. Eram pe drum, deci călătoream! Mai ales când ascultam poveştile bunicului meu de pe vremea celui de-al doilea război mondial, cum a venit el pe jos din Crimeea, desculţ, iarna, împuşcat în picior. Începeam să realizez la vârsta aia că e treabă serioasă să fii împuşcat în picior, dar mai mult mă interesa să aflu totuşi ce e cu Crimeea asta, unde o pot găsi.

Apoi, în lipsă de internet, am început să citesc paginile de călătorii de prin revistele vremii şi să urmăresc tot mai des reportaje şi documentare la televizor. Îmi aduc aminte de nişte articole despre Tenerife şi Egipt şi mă întrebam cu dezamăgire dacă vreodată voi ajunge pe acolo.

Ground 0 with Carmen Canceu - De la job la scrob by Alexandra Arva

Punctul de cotitură a fost în 2008, când la un an de la angajare, aveam în sfârşit ceva concediu şi ceva bănuţi puşi deoparte, aşa că am făcut un roadtrip până în Austria, la un fost coleg de liceu. Cu bagajul în mâna, la uşă, ai mei mi-au spus ceva parcă rupt din file de Nostradamus: Ai să vezi că o să-ţi placă. E doar prima din multele călătorii pe care o să le mai faci! N-o să mai vrei să te opreşti.

Fast-forward 9 ani de atunci şi-mi dau seama câtă dreptate aveau părinţii ăştia. Contează mult cu ce bagaj pleci de acasă. Iar bagajul meu erau călătoriile, care au devenit parte esenţială a existenţei mele; pe an ce trecea, îmi doream să călătoresc tot mai mult şi tot mai departe. Şi, cel mai important, eram mereu încurajată să o fac.

Ground 0 with Carmen Canceu - De la job la scrob by Alexandra Arva

Ideea creării spaţiului meu de joacă, Veni Vidi Amo!, a venit în decembrie 2015, în Thailanda, când mă simţeam liberă, odihnită şi împlinită sufleteşte. Mi-am dat seama că aş putea face asta mereu şi că ar trebui să fac asta mereu, de dragul de a mă simţi mai tot mereu atât de fericită. Apoi a venit escapada de două săptămâni în Islanda, o altă oază de linişte şi libertate, apogeul pentru mine.

Ground 0 with Carmen Canceu - De la job la scrob by Alexandra Arva Ground 0 with Carmen Canceu - De la job la scrob by Alexandra Arva

Şi aşa, când mă simţeam în culmea împlinirii sufleteşti în această din urmă destinaţie, mi-am dat seama de impactul călătoriilor asupra mea. Călătorii aparent pentru ochi, însă în esenţă pentru minte şi suflet. Călătorii înlăuntrul nostru, pentru a ne descoperi şi reinventa constant. Călătorii pentru sufletul nostru, nu pentru urechile celor din jur.

Ground 0 with Carmen Canceu - De la job la scrob by Alexandra Arva

M-au ajutat să văd binele în oameni (şi am multe poveşti pe tema asta), să apreciez mai mult umilinţa şi modestia în oameni, să zâmbesc mai mult şi să am curaj să vorbesc cu necunoscuţi. Să-mi dau seama că, în aşa-zisa noastră sărăcie materială, suntem cu mult mai privilegiaţi decât mulţi alţii. Oamenii pe care i-am întâlnit în Asia mi-au arătat că merită să apreciez mai mult absolut tot ce am, fiindcă e nevoie de atât de puţin ca să fii fericit, să zâmbeşti.

Există un timp pentru fiecare destinaţie, momentul prielnic asimilării la maxim a tot ceea ce are de oferit o călătorie. De fiecare dată când revin acasă, încerc să-mi trăiesc viaţa aplicând tot ceea ce am învăţat de la oameni şi locuri, de pe oriunde ar fi. Consider că acest schimb de experienţă ar trebui să fie mesajul călătoriilor noastre către lume, în încercarea de a evolua şi de a provoca transformări pozitive în cei din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *