SuperBlog

Micul prinț și mica sa bibliotecă

Reading Time: 2 minutes

 

Micul prinț și mica sa bibliotecă - De la job la scrob by Alexandra ArvaL-am descoperit acum vreo 4 ani când un prieten drag mi-a zis că e musai să îl citesc și să îl descopăr pagină cu pagină. Inițial, nu m-a impresionat. N-o să mă învârt în jurul cozii: pe atunci nu înțelegeam deloc ce era cu atâta vâlvă în legătură cu el.

Abia acum câteva luni, mi-a ajuns iar în mâini și sub ochi. După 4 ani, îl înțelegeam altfel, căci viața își pusese inevitabil amprenta asupra perspectivelor mele asupra Universului. Nu mai eram aceeași ca prima oară. Mă scuturasem de câteva gândiri învechite. Micul prinț îmi era acum mai drag decât o zi de primăvară cu cireși înfloriți, de nuanță roz pal. Rezonam, recunosc.

Azi mă pun în pielea lui. Inspir și expir aer de pe planete străine-mi. Inspir oameni și expir idealuri. Jonglez cu valori umane și dau involuntar, natural, chiar aș putea spune, lecții de viață. Totul se vede diferit prin lupa naivă, dar paradoxal atât de matură, a Micului prinț.

O mică bibliotecă pentru un Mic prinț

Ce m-a format cine sunt azi? Oamenii răspund adeseori la această întrebare cu ,,destinul“. Eu nu mai cred de mult în destin. Suntem ceea ce vrem să fim. În final, suma tuturor deciziilor noastre.

Micile obiceiuri sunt de fapt mari. Ele ne schimbă și modelează precum un sculptor talentat secundă cu secundă viitorul nostru ,,eu”, fie că vrem să recunoaștem sau nu. Pe mine m-au format cărțile. Da, o mică bibliotecă pentru un Mic prinț.

O carte aparte

Ar fi nedrept să nu menționez cartea cea de căpătâi, care m-a format întru totul. Modul în care văd această lume, Universul, viața în sine se datorează aventurilor lui Robinson Crusoe. Poate nu îți vine a crede și spui: ,,Cum se poate ca o simplă carte de copii să aibă un astfel de impact?“.

Ei bine, de prea multe ori uităm de puterea lucrurilor simple, a sentimentelor curate, a rândurilor necomplicate, a ideilor pure. Tot ce înseamnă copilărie înseamnă revelație supremă pentru mine!

De la Robinson am învățat ce este aventura și cât de important este rolul ei în viața trecătoare a omului de rând.

Nu mă judeca! Te-oi fi așteptat la vreo carte filosofică și complexă. Dar tu îți amintești cum te-ai simțit, copil fiind, citind pățaniile lui Robinson Crusoe? Cum stăteai cu sufletul la gură și nu-ți mai ridicai privirea din carte pentru că nu voiai să pierzi zvâcul acțiunii? Despre asta vorbesc aici. Ceva atât de trecut cu vederea de copiii mari, cunoscuți și sub numele de ,,adulți”.

Hai să le reamintim! Hai să citim iar basmele neprețuite ale copilăriei și să ne reamintim. Nu uita că: ,,Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.” – Antoine de Saint-Exupery, ,,Micul prinț”.

*Articol scris pentru competiția SuperBlog 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *