Travel

Orașul superb la doar 3 pași de România

Reading Time: 2 minutes

Azi vorbim despre una dintre cele mai îndrăgite capitale ale sufletului meu: Budapesta.

Știai că distanța între Satu Mare și Budapesta este de doar 338 de km? Practic, se află la o aruncătură de băț de noi. Totuși, mulți oameni trec cu vederea acest oraș când își fac planurile de concediu. Accesibilitatea Budapestei o face perfectă pentru un city break și nu numai. Continuă să citești și află de ce!

Eram în 2014 când am pășit pentru prima oară pe străzile sale. Probabil îți poți imagina o noapte de vineri într-o astfel de capitală europeană. Dacă nu, îți descriu: bulevardele vuiau de tineri puși pe distracție, luminile colorate te orbeau, iar energia molipsitoare a orașului te învăluia. La lumina zilei, Budapesta este, însă, o cu totul altă poveste.

De aceea, am adunat cele 5 atracții turistice care sunt un must-visit dacă te afli într-un city break aici:

  1. Clădirea Parlamentului

Orașul superb la doar 3 pași de România - De la job la scrob

Această impresionantă atracție este, cu siguranță, un simbol al Budapestei! Fiind a treia clădire ca mărime din lume ce găzduiește un Parlament național și una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa, te va vrăji de la prima vedere. Localizarea sa, pe malul Dunării, face această atracție turistică și mai apreciată.

Fun fact: La construcția clădirii Parlamentului s-au folosit peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Pretty impressive, huh?

     2. Basilica Sfântul Ștefan

 

Dedicată primului rege al Ungariei, Sfântul Ștefan este cea mai mare biserică din Budapesta. Aici vei găsi o sacră comoară a Ungariei: mână dreaptă mumificată a Sfântului Ștefan (Szent Jobb – Sfânta mână dreaptă).

De asemenea, poți admira orașul la adevărata sa frumusețe din cupola basilicii, unde turiștii au acces.

       3. Podul cu lanțuri

Orașul superb la doar 3 pași de România  - De la job la scrob

Este bine de știut că orașul este de fapt alcătuit din două orașe: Buda și Pesta, iar în trecut era aproape să se numească Pestabuda. Podul cu lanțuri a fost prima legătură permanentă peste Dunăre dintre Buda și Pesta.

Există multe legende legate de acest pod. Una dintre ele spune că artistul a uitat să sculpteze limbile leilor care stau de strajă la ambele capete ale podului și s-a aruncat de pe pod în Dunăre din cauza aceasta.

      4. Piața Eroilor
IMG_9308

Acest monument a fost construit în 1896 pentru a comemora o mie de ani de la sosirea maghiarilor în Bazinul Carpatic. Este compus din două semicercuri deasupra cărora sunt așezate simbolurile păcii și războiului, al muncii și bunăstării, al cunoașterii și gloriei.

S-ar putea să fii uluit de coloana înaltă de 36 de metri, în vârful căreia se găsește statuia Arhanghelului Gabriel, simbol al credinței Romano-Catolice, așa că trece-o pe lista ta de vizitat.

5. Biserica Matthias

 

Localizată în Buda, se află pe locul unei alte biserici construite pe vremea regelui Bela al IV-lea, între anii 1255 – 1269, și a fost reconstruită de mai multe ori.

Interiorul este decorat cu diverse forme geometrice ce amintesc moscheea care a existat aici în trecut. Frescele și vitraliile datează din anii 1890, la fel și altarul neo-gotic. În biserică există și Muzeul de Artă Ecleziastică.

 

Iată cele cele 5 obiective turistice care nu trebuie să lipsească de pe lista ta. Tot ce mai rămâne acum este să-ți faci bagajul, Budapesta te așteaptă!

Credit foto: Ioana Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *