Food

Tot ce nu știai despre gulaș

Reading Time: 2 minutes

Îți fac cunoștință cu felul meu de mâncare preferat din călătorii: gulașul! Dacă vrei să afli mai multe despre tainele sale și tot ce nu știai legat de acest fel de mâncare apetisant, continuă să citești. Nu îți va lua mai mult de 3 minute și vei pleca cu un bagaj de cunoștințe culinare ceva mai bogat 🙂 Cine nu vrea asta?

Gulașul este o tocăniță sau o supă tradițională specific ungurească, preparată din carne de vită, ceapă roșie, legume, condimente și paprika. Fiind un fel de mâncare popular, vei găsi o multitudine de versiuni ale gulașului gătite după rețete proprii, în funcție de zonă/restaurant.
Tot ce nu știai despre gulaș - De la job la scrob
Personal, am descoperit deliciosul gulaș în Budapesta și m-a atras instant datorită gustului picant și, totodată, plăcut. Mai apoi, am avut ocazia să încerc gulaș și în Viena și Praga, observând diferența dintre arome, gusturi, mirosuri, moduri de servire.

Acest fel de mâncare m-a vrăjit într-atât încât am vrut să-i aflu povestea și secretele pe care ți le împărtășesc acum!

  • Denumirea de gulaș vine de la cuvântul unguresc ,,gulyas“, care înseamnă păstor sau om care are grijă de o turmă. În trecut, ei își preparau acest fel de mâncare.
  • Există aproximativ nouă variante tradiționale ungurești diferite de gulaș. Una dintre ele este numită chiar ,,gulaș fals”.
  • La început, gulașul era mâncat în fiecare gospodărie maghiară și nu în restaurante. Abia în prima jumătate a secolului al 19-lea, gulașul a apărut în meniul fiecărui restaurant.
  • Este o tradiție atât în gospodarii, cât și în localuri ca gulașul să fie gătit numai într-o oală de fier.
  • Există locuri în Italia unde gulașul se servește duminica, la cină.
  • Mai multe tări au propriile lor versiuni de gulaș, cum ar fi: Austria, Cehia, Germania, Italia, Albania și chiar, Statele Unite ale Americii.

Așadar, în caz că mergi în excursie în una dintre aceste țări, nu uita să încerci și un gulaș tradițional!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *